Selecteer een pagina

Als Mantelzorgmakelaar ondersteun in mantelzorgers en natuurlijk indirect ook de zorgvragers. Soms kom ik in een situatie waar al sprake is van overbelasting. Dan ga ik vaak filteren: wat moet acuut opgepakt worden en wat kunnen we even laten liggen. Samen met de mantelzorger maak ik een plan van aanpak.

Zo ook bij de vrouw die me belde, ze is mantelzorger van haar ouders en zoon. Haar vader heeft dementie, maar moeder accepteert dat nog niet. Haar zoon heeft een verstandelijk beperking en autisme. Hij woont nog thuis, maar de zorg wordt steeds zwaarder. Mevrouw werkt ook nog. En het in de lucht houden van alle ballen lukt haar niet meer. Ze heeft het gevoel dat aan alle kanten aan haar getrokken wordt.
Er moet zorg geregeld worden voor haar vader, maar moeder werkt tegen. Langzaamaan willen zij en haar man gaan kijken naar een mogelijkheid tot wonen voor haar zoon. Ze weet niet waar ze moet beginnen.
Ik zet haar vragen op een rij en samen bespreken we waar de prioriteiten liggen en waar ik regeltaken uit handen kan nemen.
Ik betrek een Casemanager dementie in de situatie van haar ouders. Een casemanager kan het gesprek met vader en moeder aangaan over de dementie en hierin handvatten geven.
Voor mevrouw zet ik de mogelijkheden voor wonen op papier. En ik leg mogelijkheden voor om haar nu te ontlasten in de zorg voor haar zoon. Uiteindelijk beslist de mantelzorger wat zij in wil zetten, maar een luisterend oor en iemand die zaken voor haar uitzoekt en regelt zijn erg helpend.