Selecteer een pagina

Soms zijn mensen al lang op weg voordat ze hulp inschakelen. Omdat ze niet weten dat ze hulp kunnen krijgen of omdat ze het heel graag zelf willen blijven doen.
Als mantelzorgmakelaar sta ik naast de mantelzorger en de cliënt. Samen zoeken we naar de beste oplossingen voor dat moment. Tijdens het intakegesprek bespreek ik waar de vragen liggen, waar kan ik bij helpen? En dat varieert soms; van alleen het uitzoeken van de mogelijkheden tot het volledig regelen. Het is maar net wat iemand op dat moment nodig heeft. En dat is goed, ik pas me aan op de situatie.
Veel mensen weten niet van het bestaan van een mantelzorgmakelaar of onafhankelijk cliëntondersteuner. Naar mijn mening is dat een gemiste kans, hoe mooi kan het zijn als er iemand is die je ondersteunt en voor jou de weg vrij maakt om te doen waar je goed in bent: mantelzorgen. Want dat is al een taak op zich. Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger, want we zorgen toch voor elkaar…..Helemaal mee eens!
Soms kan het fijn zijn als er iemand is die een weg weet in het oerwoud van regels in de zorg, iemand die een groot netwerk heeft en iemand die korte lijntjes heeft.
We hoeven niet altijd alleen op pad en die lange weg te bewandelen. Er zijn mensen die met je mee kunnen lopen.

Ellen van Steenveldt
Mantelzorgmakelaar in de regio Oss/Nijmegen (Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Limburg_
Onafhankelijk cliëntondersteuner (VGZ Regio Nijmegen, VGZ Regio Noord-Oost Brabant, CZ Regio Zuid-Oost Brabant)